Tasznik pospolity |
Jemy to co znajdziemy - Tasznik pospolity
Tasznik(Capsella bursa-pastoris) zwany pastuszką lub serduszkami należy do rodziny kapustowatych. Występuje pospolicie w Polsce i na całym świecie jako chwast pól i ogrodów. Rośnie do wysokości 20-50 cm. Łodyga wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziająca się.
Liście przy ziemi tworzą różyczkę i mają zmienny kształt zatokowo ząbkowane lub pierzastodzielne, natomiast łodygowe są dużo mniejsze, siedzące całobrzegie i mają strzałkowatą nasadę. Kwitnie od marca do października na biało, a czasem różowo. Łuszczynki z nasionami mają kształt sercowato-trójkątny, spłaszczone po bokach. Młode listki pastuszki są jadalne. Można je dodawać do sałatek, zup i szpinaku. Nasiona są ciekawym zamiennikiem pieprzu i gorczycy.Napar i wyciąg z tasznika możemy stosować przy nadmiernych krwawieniach z nosa i miesiączkowych.
Napar.
20 g suszonego ziela zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Pijemy po 1 łyżce co 2 godziny.
Wyciąg.
30-50 g suszonego zioła zalewamy litrem wody(przegotowanej i ostudzonej). Po kilku godzinach przecedzamy i pijemy szklankę wyciągu 4 razy dziennie.
Tasznik. Autor: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm) [Public domain], Wikimedia Commons |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.