Pokrzywa zwyczajna |
Jemy to co znajdziemy – Pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to chwast występujący w strefie umiarkowanej na wilgotnych terenach.
Rośnie
do ok. metra wysokości, ma parzące włoski pod spodem liści i na ich
brzegach, które po dotknięciu zostawiają nam na ciele piekącą wysypkę.
Pokrzywa
posiada witaminy takie jak A, K, B2, C, a także makro- i mikroelementy:
magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód.
Ponadto roślina ta posiada właściwości bakteriobójcze dlatego można ją stosować do przemywania i okładów z liści w leczeniu niektórych chorób skóry: ropni, czyraków, trądziku, natomiast w liściach i korzeniach są substancje wzmacniające odporność organizmu.
Młode pędy i liście sparzone wodą o temperaturze ok 60ºC można jeść natychmiast lub jako dodatek do sałatki. Natomiast liście duże można przygotować jak szczaw lub szpinak gotując w wodzie.
Liście pokrzywy, które rosną na samym szczycie mają dużą zawartość białka.
Z włókien łodyg można wyprodukować tkaniny i liny.
UWAGA!
U osób wrażliwych mogą wystąpić reakcje alergiczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.