Jak przechować mięso aby dłużej było świeże
![]() |
Mięso – źródło białka |
Często zastanawiamy się, jak przechować mięso, zwłaszcza w kontekście przygotowań na sytuacje kryzysowe. Kiedy mamy sprawną lodówkę lub mroźne dni – problem znika. Ale gdy te udogodnienia znikają, warto znać tradycyjne metody konserwacji.
Świeże mięso powinno być przechowywane w chłodnych, zaciemnionych i przewiewnych miejscach. Trzeba je także chronić przed zapachami i insektami.
Konserwacja mięsa korzeniem chrzanu
Surowe mięso obkłada się wiórkami chrzanu, owija papierem pergaminowym i umieszcza w chłodnym miejscu – zachowuje świeżość 1–2 dni.
Konserwacja liśćmi chrzanu
Mięso owija się liśćmi chrzanu, następnie papierem – działa podobnie jak korzeń.
Cebula i czosnek
Mięso nacieramy czosnkiem, obkładamy cebulą, zamykamy w pojemniku lub folii aluminiowej.
Liście pokrzywy
Zawinięcie mięsa w liście pokrzywy konserwuje je kwasem mrówkowym.
Ocet
Mięso zawija się w materiał nasączony octem 6%.
Kwaśne mleko
Kawałki mięsa zalewa się kwaśnym mlekiem lub serwatką.
Zalewa octowa
1 litr osolonej wody + 1 litr octu 6% + cebula – przechowywać w chłodzie.
Solenie na sucho
Warstwowe nacieranie solą, przed spożyciem należy mięso wymoczyć.
Wekowanie w słojach
Mięso w słoikach pasteryzuje się 1,5 h – można przechować kilka tygodni.
Mięso surowe
Zawieszamy w chłodnym, przewiewnym miejscu – zabezpieczamy przed insektami.
Suszenie
Mięso tniemy w paski, solimy, przyprawiamy, suszymy np. w piekarniku. To sprawdzona metoda gotowości na kryzys.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.