Lista stron bloga

wtorek, 10 lipca 2018

Mięso w wekach

Zapasy przygotowanego - Mięso w wekach

Przechowywanie mięsa
Gotowe weki.

Sezon na tanie i świeże warzywa oraz owoce już dawno skończył się, ale nic nie stoi na przeszkodzie jeżeli pustą przestrzeń w naszej spiżarni wypełnimy smacznym mięsem w wekach. Przygotowanie takiego mięsa nie jest bardzo skomplikowane ale niestety trochę czasochłonne.

Do przygotowania naszych mięsnych zapasów potrzebujemy czyste słoiki z zakrętkami,

oraz:

1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

2 ząbki czosnku,

pieprz,

sól, 

majeranek,

lubczyk.

Mięso najlepiej kupić w całości i zmielić samemu, bo wtedy mamy pewność, że to nie żadne odpady. Idealnym rozwiązaniem byłoby mieć dojście do mięsa prosto od zaufanego rolnika, który nie będzie faszerował świnki serwatką żeby szybciej nabrała masy.

Ponadto polecam używać słoiki nie większe niż 0,5 litra. Dlaczego?

Jeżeli słoik ulegnie uszkodzeniu albo mięso się zepsuje to stracimy minimalną część zapasów.

Przyprawy dodajemy do smaku więc zanim zaczniemy wekować ilości hurtowe warto zrobić małe partie żeby metodą prób i błędów dobrać proporcje przypraw aby wieprzowinka wam smakowała. Ja do swojego mięsiwa dodałem po paczce majeranku i lubczyku.


Robimy weki.

Mięso mielimy razem z czosnkiem, dodajemy przyprawy i wyrabiamy jak ciasto. Następnie masę wkładamy w słoiki zostawiając 1.5-2 cm wolnego miejsca na powietrze. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez godzinę, a następnie zostawiamy w wodzie na drugi dzień. Drugiego dnia także gotujemy godzinę i zostawiamy do ostygnięcia.



przygotowanie mięsa do wekowania
Wyrabiamy mielone i doprawione mięso.

przygotowanie mięsa do wekowania
Mięso przygotowane do pakowania w słoiki.

wekowanie mięsa
Pasteryzacja słoików.

robienie zapasów męsa
Trzeba sprawdzić czy aby na pewno wyszło smaczne ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.