Lista stron bloga

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Buraczki

tarte buraczki do spiżarni prygotowanego
Buraki

Spiżarnia przygotowanego - Tarte buraczki

W końcu znalazłem chwilkę żeby przerobić 15 kilo buraków zakupionych żeby zwiększyć swoje zapasy. Jeżeli nie zdarzy się jakiś kataklizm to i tak całą rodzinką zjemy je ze smakiem.

Przepis na tarte buraki jest przejęty od mojej babci i jest bardzo prosty.

Bierzemy:

  • 10 kilo buraków

  • dwie szklanki cukru

  • dwie szklanki octu 

  • cztery łyżki soli.

Buraki gotujemy do miękkości, a następnie wyciągamy z wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach. Starte buraki wrzucamy do garnka dodajemy sól, cukier i ocet. Wszystko razem mieszamy gotujemy kilka minut. Następnie gorące buraki wkładamy do słoików, zakręcamy, układamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu i zaciągnięciu zakrętek słoiki wynosimy do chłodnej piwnicy.

Gdy słoiki z burakami mają być składowane w temperaturze pokojowej to lepiej je zaraz po zakręceniu pasteryzować ok 30 minut.

tarte buraczki do spiżarni prygotowanego
Gotowanie buraków.

tarte buraczki do spiżarni prygotowanego
Starte Buraczki.

tarte buraczki do spiżarni prygotowanego
Wyrób końcowy. 

Po otwarciu słoika z buraczkami możemy zrobić barszcz czerwony, zjeść buraczki na zimno,  albo zasmażyć je dodając łyżkę masła, łyżkę mąki i doprawić pieprzem i solą do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.