Lista stron bloga

piątek, 20 lipca 2018

Świerk

znaczenie świerku w sytuacji survivalowej
Świerk

Jemy to co znajdziemy - Świerk

Świerk (choinka) to drzewo o prostym pniu dochodzące do 40 metrów wysokości. Jego korona ma kształt stożka. Kora cienka, czerwonobrunatna. Igły sztywne, kłujące. Występuje strefie umiarkowanej.

Z świerkowych igieł można przyrządzić napój bogaty w witaminę C, którego smak jest lekko żywiczny.

Natomiast jasnozielone odrosty, które w smaku są żywiczno-kwaśne można jeść na surowo, zrobić z niego syrop lub marmoladę. Z podkorza, czyli miękkiej miazgi, która znajduje się pomiędzy pniem a korą można zrobić mąkę. Podkorze po zebraniu, pieczemy lub gotujemy i suszymy, a na koniec mielimy. Tak uzyskaną mąkę możemy stosować jako dodatek(wypełniacz) do zwykłej mąki.

Z elastycznych części korzenia można spleść kosze do trzymania w nim swojego dobytku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.