![]() |
Świerk |
Jemy to, co znajdziemy – Świerk
Świerk (choinka) to drzewo o prostym pniu, osiągające do 40 metrów wysokości. Jego korona ma kształt stożka, a kora jest cienka i czerwonobrunatna. Igły są sztywne i kłujące. Występuje w strefie umiarkowanej.
Ze świerkowych igieł można przygotować napój bogaty w witaminę C, o lekko żywicznym smaku.
Jasnozielone odrosty (młode igły), o żywiczno-kwaśnym smaku, można jeść na surowo, przygotować z nich syrop lub marmoladę.
Z podkorza – miękkiej miazgi między korą a drewnem – można wytworzyć mąkę. Po zebraniu podkorze pieczemy lub gotujemy, następnie suszymy i mielimy. Tak powstałą mąkę stosujemy jako dodatek (wypełniacz) do zwykłej mąki.
Z elastycznych części korzeni można wyplatać kosze do przechowywania dobytku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.