Lista stron bloga

piątek, 20 lipca 2018

Świerk

Zbliżenie na zielone gałązki świerku z igłami – charakterystyczny wygląd drzewa iglastego
Świerk

Jemy to, co znajdziemy – Świerk

Świerk (choinka) to drzewo o prostym pniu, osiągające do 40 metrów wysokości. Jego korona ma kształt stożka, a kora jest cienka i czerwonobrunatna. Igły są sztywne i kłujące. Występuje w strefie umiarkowanej.

Ze świerkowych igieł można przygotować napój bogaty w witaminę C, o lekko żywicznym smaku.

Jasnozielone odrosty (młode igły), o żywiczno-kwaśnym smaku, można jeść na surowo, przygotować z nich syrop lub marmoladę.

Z podkorza – miękkiej miazgi między korą a drewnem – można wytworzyć mąkę. Po zebraniu podkorze pieczemy lub gotujemy, następnie suszymy i mielimy. Tak powstałą mąkę stosujemy jako dodatek (wypełniacz) do zwykłej mąki.

Z elastycznych części korzeni można wyplatać kosze do przechowywania dobytku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.