Źródło: materiał własny |
Robimy zapasy - Bez czarny
Sierpień i wrzesień to miesiące, w których owocuje czarny bez, który po przetworzeniu jest bardzo zdrowy i smaczny. Z czarnego bzu można robić sok, dżem, galaretki, napary, wyciągi... czyli wszystko to co może być uzupełnieniem spiżarni preppersa.
Bzowina to wysoki krzew lub drzewo sięgające do 10 metrów z gałęziami wzniesionymi z odgałęzieniami bocznymi. Kora młodych pędów jest zielona, która z czasem szarzeje i pęka. Liście bzu czarnego są na górze ciemnozielone i jasne od spodu, brzegiem ostro piłkowane, jajowato-spiczaste, dwukrotnie dłuższe od ich szerokości (długość liścia 3-9 cm). Kwiatostan biały, zebrany w płaskie baldachogrona o nieprzyjemnym zapachu i średnicy dochodzącej do 20 cm.
Sam kwiat osiągający maksymalnie 6 mm, składa się z pięciu płatków(jasnożółtych), jednego słupka i pięciu pręcików z pylnikami. Owoce fioletowo-czarne o kształcie kulistym i średnicy do 8 mm, lśniące z 3-6 pestkami o przekroju trójkątnym.
Z bziny możemy wykorzystać korę, korzeń, kwiaty i owoce ale ja przerabiam tylko owoce na sok i dżem.
Owoce czarnego bzu.
Jak zrobić sok z czarnego bzu
Owoce
zbieramy całymi baldachami kiedy owoce są dojrzałe (czarne i lśniące).
Następnie oddzielamy dojrzałe owoce od szypułek i ewentualnie
niedojrzałych owoców. Owoce płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1
szklanką wody na kilogram owoców i gotujemy na małym ogniu do popękania
owoców. Następnie przecedzamy sok przez sito i doprawiamy na każdy jego
litr 200 gramami cukru i sokiem z 1 cytryny (myślę, że jeżeli ktoś lubi
mocno słodki sok to może spokojnie dodać więcej cukru). Całość
doprowadzamy do wrzenia, przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików i
pasteryzujemy 15 minut.
Czas na dżem z czarnego bzu
Przepis na dżem mam bardzo prosty, gdyż wykorzystuję owoce użyte wcześniej do produkcji soku. Obgotowane owoce przecieram przez sito, miksuję, dosładzam, przekładam w słoiki i pasteryzuję ok 30 minut. Jeżeli komuś małe pestki nie przeszkadzają to może odpuścić sobie przecieranie przez sito.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.