Lista stron bloga

piątek, 10 sierpnia 2018

Przechowywanie ryb

Cztery rybne tusze ułożone na talerzu, który stoi na trawie
Źródło: Pixabay

Sposoby przechowywania ryb

Żywe ryby przechowuje się w dużych pojemnikach, takich jak kadzie, wanny czy beczki. Częstotliwość wymiany wody zależy od liczby ryb i pojemności naczynia. Trzeba jednak pamiętać, że ryby nie tolerują gwałtownych zmian temperatury. Pojemnik powinien być ustawiony w chłodnym i przewiewnym miejscu. Przy częstej wymianie wody, ryby mogą być przechowywane w takich warunkach przez kilka dni.

Idealnym rozwiązaniem jest trzymanie ryb w specjalnej pułapce lub zagrodzie w ich naturalnym środowisku – jeziorze, stawie lub rzece.

Ryby suszone najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze około 10ºC.

Ryby słabo nasolone i krótko wędzone w gorącym dymie można przechowywać przez 2–3 dni w temperaturze pokojowej. Natomiast ryby dobrze nasolone i wędzone na zimno zachowują trwałość przez 6–7 dni w temperaturze pokojowej, a w chłodnym miejscu nawet do 2 miesięcy.

Ryby wędzone gorącym dymem są bardzo nietrwałe — latem należy je spożyć natychmiast po uwędzeniu, a zimą przechowywać w temperaturze poniżej 1ºC.

Marynaty rybne (np. rolmopsy, śledzie) można przechowywać do 2 tygodni, a zimą nawet kilka miesięcy — wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, w którym są składowane.

Ryby solone: oczyszczoną, świeżą rybę należy zanurzyć w pojemniku z solanką. Przygotowujemy ją poprzez dodanie soli do przegotowanej wody, aż jej nadmiar nie rozpuści się i opadnie na dno. Odpowiednią gęstość roztworu można sprawdzić wrzucając do niego surowe jajko — powinno unosić się na powierzchni. Ryby w takiej solance przechowujemy w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura około 10ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.