Lista stron bloga

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Stokrotka

zanczenie stokrotki w survivalu
Stokrotki.

Jemy to co znajdziemy - Stokrotka

Stokrotki na świecie występują w 15 gatunkach, natomiast w Polsce można znaleźć tylko jeden z nich. Stokrotki są byliną i mają liście owalne lub łopatkowate wyrastające u dołu rośliny a kwiaty zebrane w koszyczki w środku drobne żółte rurkowe otoczone białymi lub różowymi podłużnymi płatkami w kształcie języka. Rosną na bezlistnej łodydze na wysokość 5-10 cm. Kwitnie od lutego do listopada.

Liście, pąki i korzenie stokrotek są jadalne. Z liści i pąków można przyrządzić sałatkę, dodać do podpłomyków, zup, jajecznicy itd. Natomiast korzenie można jeść na surowo lub gotowane po uprzednim dokładnym umyciu w wodzie. Oczywiście stokrotki można także gotować jednak w wysokiej temperaturze tracą witaminy.

Kwiaty na surowo mają smak łagodny i przyjemny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.