![]() |
Czubajka kania – grzyb z charakterystycznym pierścieniem. |
Jemy to, co znajdziemy – grzyby
Sezon grzybowy trwa, ale temat grzybów długo nie pojawiał się na blogu. Dlaczego? Bo pisząc o grzybach bierze się odpowiedzialność – źle zapamiętana informacja może skończyć się tragicznie. Po dłuższym wahaniu jednak post powstał.
Nie będę opisywał każdego grzyba z osobna. W skrócie przekażę istotne informacje dotyczące zdobywania grzybów w terenie – z myślą o przetrwaniu.
Grzyby rosną niemal na całym świecie. Istnieje ich ponad milion gatunków, ale najważniejsze dla nas są te, które mają znaczenie kulinarne:
- Grzyby jadalne – nie zawierają toksyn, są smaczne i bezpieczne do spożycia.
- Grzyby niejadalne – nie są trujące, ale ich smak lub zapach zniechęca do jedzenia (np. goryczak żółciowy).
- Grzyby trujące – wywołują dolegliwości pokarmowe (np. borowik żółtopory).
- Grzyby śmiertelnie trujące – zawierają toksyny uszkadzające wątrobę lub inne organy (np. muchomor sromotnikowy).
![]() |
Widoczne rurki (sitko) w dolnej części kapelusza. |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentuj, ale pamiętaj o zachowaniu kultury wypowiedzi.